Pro výsadbu ovocných dřevin je obvykle nejlepším obdobím období vegetačního klidu. Sázet můžeme od poloviny října až do tzv. zámrazu. Pro ovocné dřeviny je to ideální z důvodu kvalitního zakořenění a rozvoje kořenového systému. Ovocný strom sázíme do připravené jámy, kterou i ideálně připravíme den před výsadbou.

Stromek je vhodné po zakoupení alespoň na tři hodiny, ideálně do druhého dne, nechat namočený ve vodě. Strom sázíme do jámy o velikosti dvojnásobku kořenového balu, pokud bude jáma větší rozhodně to ničemu nevadí. Doporučujeme do jámy nalít konev vody. Ke kořenům rozhodně nepřidáváme žádné hnojivo!!! Jediné, co lze přidat je zahradnický kompost.

Zeminu dosypeme do úrovně očka, tj. místo, na kterém je stromek naočkován na podnož. Kolem zasazeného stromku lze prostor zasypat dřevní štěpkou pro udržení vlhkosti. Stromek pravidelně zaléváme až do prvních mrazíků. V případě výsadby na jaře je nutné stromky zalévat každý den, neboť jara bývají zpravidla velmi suchá a stromek by se nemusel uchytit.